Cum funcționează o aerotermă electrică?

aerotermă electrică

Aerotermele sunt aparate de încălzire care se folosesc de câțiva zeci de ani. Ele au trecut prin diferite schimbări odată cu avansul tehnologic. Unul dintre motivele pentru care sunt atât de folosite este că au un cost mic de consum și sunt ușor de întreținut, în comparație cu alte metode.

Aerotermele electrice vor transforma energia în căldură. Se folosesc de un metal ca element de încălzire, ce are o rezistență crescută la temperaturi ridicate. Majoritatea vor fi prevăzute cu un ventilator care va forța aerul să circule și să se împrăștie prin cameră.

Principiul de funcționare a aerotermelor electrice

Aeroterma electrică este tot un dispozitiv ce are rolul de a încălzi încăperea sau spațiul unde este poziționată. Ea se folosește de curentul electric și va funcționa atâta vreme cât este în priză.

Principiul de funcționare este simplu: transformă curentul electric în căldură, folosindu-se de rezistențe ce o vor emite în exterior, obligate să circule prin încăpere cu ajutorul ventilatoarelor.

Rezistoarele pot să fie:

  • din aliaj metalic;
  • din carbon nemetalic;
  • circuite imprimate.

Pe piață vei găsi o multitudine de modele de aeroterme electrice. Unele vor fi fixe, altele se vor putea manevra cu ușurință dintr-o parte în alta a încăperii. Același principiu de funcționare se aplică pentru majoritatea aparatelor, cu diferențe minore.

Componenta principală și comună este rezistența electrică. În momentul în care ai pornit o aerotermă, ea va încălzi cu ajutorul curentului electric componentele de nicrom, ce sunt cunoscute de majoritatea oamenilor ca și bobine.

Energia se va transforma în căldură după ce va trece prin rezistori. Următorul pas în procesul de încălzire a aerului include ventilatorul, ce va obliga căldura să se disipe în încăpere.

Ce tipuri de aeroterme există?

După cum am spus și în rândurile anterioare, există mai multe tipuri de aeroterme:

  • electrice – se folosesc mai ales pentru spațiile mici, precum dormitoarele; sunt foarte eficiente deoarece convertesc energia în căldură; la rândul lor sunt de mai multe tipuri: convecție, radiante și ventilatoare;
  • pe gaz – pot înlocui aerotermele electrice atunci când există o pană mai lungă de curent;
  • apă – se conectează la centralele termice.

Cele mai căutate sunt aerotermele electrice, deoarece curentul este la îndemână oricând. Însă, fiecare aparat trebuie să fie utilizat corespunzător, mai ales în cazul celor portabile.

Dispozitivele de încălzire pot deveni ușor un pericol de incendiu pentru orice locuință. Este esențial să urmezi măsurile de siguranță pe care ți le oferă producătorul.

Aerotermele mai avansate vor dispune de un sistem intern, care va opri aparatul automat atunci când se răstoarnă. De asemenea, există și funcții de siguranță și protecție în cazul supraîncălzirii.

Alege un loc potrivit pentru tipul de aerotermă pe care ți-l dorești să-l achiziționezi, unde este lipsit de accidente și poate să-și îndeplinească rolul cu succes.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *